در سراسر جهان، یک روند رایج در مورد استفاده از آووکادو (Glycosmis cochinchinensis) مشاهده میشود. میوه آن مصرف شده، در حالی که برگها دور انداخته میشوند. دانشمندان از برگهای گیاه آووکادو لایههای نازک سولفید سرب تولید کردند.
نتایج مطالعهای که درمجله Scientific Reports منتشر شده است، جزئیاتی درباره توسعه لایههای نازک سولفید سرب (PbS) در مقیاس نانو با استفاده از عصاره برگ آووکادو با روش رسوب حمام شیمیایی ارائه میکند.
نانومواد به دلیل ویژگیهای منحصربهفرد فیزیکوشیمیایی، ساختاری و نوری که دارند در حوزههایی نظیر تشخیص گاز، انرژی، اپتوالکترونیک، دارورسانی و کاربردهای زیستمحیطی مورد استفاده قرار گرفتهاند. با این حال، روشهای رایج تولید نانومواد به دلیل استفاده از مواد شیمیایی مضر، نگرانیهای زیست محیطی متعددی را ایجاد کرده است.
چرا سنتز سبز نانومواد مهم است؟ سنتز سبز نانوذرات سعی در کاهش ضایعات و توسعه فناوریهای پایدار دارد. روشهای سبز که از شرایط واکنش متعادل و پیشسازهای غیرسمی استفاده میکنند، در توسعه فناورینانو در سالهای اخیر برای ارتقای پایداری محیطی موثر بودهاند.
عوامل زیست فعال مانند مواد گیاهی، میکروبها و سایر ضایعات زیستی مانند زبالههای سبزیجات، ضایعات پوست میوه، پوسته تخممرغ و پسابهای کشاورزی در سنتز سبز نانومواد استفاده میشود. استفاده از عوامل زیست فعال طبیعی برای تولید نانوذرات فلزی خطر آلودگی محیطی را به میزان قابل توجهی به حداقل میرساند.
سولفید سرب (PbS) یک ترکیب نیمههادی با شکاف انرژی باریک در دمای اتاق است. سولفید سرب همچنین دارای ضریب دمایی مثبت شکاف انرژی است که آن را از نظر ویژگیهای فیزیکوشیمیایی منحصربهفرد میکند.
نانومواد کالکوژنیدی مانند لایههای نازک سولفید سرب (PbS) میتوانند نقش اساسی در بسیاری از کاربردهای الکترونیک نوری مانند سلولهای خورشیدی، حسگرهای گاز، مواد لیزری، دستگاههای ترموالکتریک و نیمهرساناها ایفا کنند.
لایههای نازک PbS با استفاده از روشهای مختلف رسوبگذاری مانند پیرولیز اسپری، جذب لایه یونی متوالی، تبخیر حرارتی، روش گالوانیکی، رسوب الکتریکی پالسی، رسوبگذاری حمام شیمیایی و رسوب لایهاتمی تهیه شدهاند. اخیراً از روش رسوب حمام شیمیایی برای تولید لایههای نازک PbS استفاده شده است. روش رسوب حمام شیمیایی به دلیل سادگی ساخت، هزینه ارزان، مناسب بودن برای مقیاس بزرگ، ظرفیت تهنشینی لایههای نازک بر روی لایههای مختلف و سهولت تغییر کیفیت لایههای نازک با تغییر تنظیمات رسوب، به یک فناوری جذاب تبدیل شده است.
در مطالعه حاضر، لایههای نازک سولفید سرب نانوبلوری به طور موثر با استفاده از روش رسوب حمام شیمیایی از عصارههای برگ گیاه آووکادو تولید شدند. فیلمهای نازک ساخته شده از کیفیت استثنایی برخوردار بودند.
نتایج نشان داد که لایههای نازک سولفید سرب رسوبشده از عصارههای برگ آووکادو منبعی امیدوارکننده برای کاربردهای آینده در مدیریت آلودگی و تولید انرژی پایدار است.