پژوهشگران "دانشگاه بارسلونا" در بررسی جدید خود، مجموعهای از ترکیبات طبیعی را شناسایی کردهاند که میتوانند به مهار کروناویروس بپردازند.
به گزارش ایسنا و به نقل از نیوز مدیکال نت، مقابله با همهگیری کووید-۱۹، یک چالش علمی بینالمللی در جستجوی راهبردهایی برای مبارزه با عفونت ویروسی و جلوگیری از پیامدهای مخرب آن است. علاوه بر واکسنها و داروهای تایید شده توسط مقامات بهداشتی، لازم است که درمانهای جدیدی برای مقابله با عفونت ناشی از کروناویروس کشف شود.
یک پژوهش جدید، مجموعهای از محصولات طبیعی را شناسایی کرده است که میتوانند “Mpro” را که پروتئاز اصلی “کروناویروس سندروم حاد تنفسی ۲”(SARS-CoV-2) است، مهار کنند. Mpro، نقشی اساسی در تکثیر و رونویسی کروناویروس دارد و به عنوان یک هدف درمانی بالقوه در نظر گرفته میشود زیرا مهار آن میتواند از پیشروی ویروس جلوگیری کند.
این پژوهش که به سرپرستی پروفسور “خامه روبیو مارتینز”(Jaime Rubio Martínez)، پژوهشگر “دانشگاه بارسلونا”(University of Barcelona) انجام شده است، میتواند به طراحی راهبردهای درمانی جدیدی برای مقابله با کووید-۱۹ کمک کند. این پیشرفت علمی جدید، بر استفاده از غربالگری مجازی مبتنی است که یک روش تحلیلی محاسباتی برای شناسایی و انتخاب ترکیبات دارویی به شمار میرود.
جستجوی داروهای آینده
روشهای بالینی درمان کووید-۱۹ در حال حاضر، بر درمان با کمک عوامل ضد التهابی مانند دگزامتازون یا مهارکنندههای سیتوکین و همچنین، آنتیبیوتیکها برای درمان عفونتهای ثانویه مبتنی هستند. اخیرا داروی موسوم به “ریتوناویر”(Ritonavir) نیز به عنوان داروی ضد ویروس تأیید شده است اما هنوز نیاز به داروهای جدید احساس میشود.
در زمینه سلامت جهانی، توسعه درمانهای ضد ویروسی مخصوص کروناویروس، یک نیاز ضروری به شمار میرود و به استفاده از چندین راهبرد برای شناسایی ترکیباتی منجر شده است که میتوان از آنها به عنوان عوامل درمانی استفاده کرد. در این زمینه، غربالگری مجازی میتواند یک روش قابل اعتماد، سریع و کارآمد برای یافتن ترکیباتی باشد که در برابر یک هدف مولکولی خاص عمل میکنند.
پژوهشگران به عنوان بخشی از این پروژه، یک غربالگری مجازی از پایگاه داده محصولات طبیعی انجام دادند. این پژوهش، توصیف مشخصات پویای پروتئاز Mpro را از طریق شبیهسازیهای مرسوم ارائه میدهد و مجموعهای از ساختارها را تعریف میکند.
پژوهشگران پس از به دست آوردن نتایج، یازده ترکیب را انتخاب کردند و آنها را در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار دادند تا توانایی آنها را در مهار پروتئاز Mpro ارزیابی کنند. آنها پس از ارزیابیها توانستند پنج ترکیب ضد کروناویروس را به عنوان مهارکننده پروتئاز Mpro شناسایی کنند.
این پژوهش در “Journal of Chemical Information and Modeling” به چاپ رسید.
منبع: خبرگزاری دانشجویان ایران