تاثیر گرانش خورشید و ماه بر حیات در زمین

به گفته محققان، دو جرم سماوی (خورشید و ماه) که در طول روز و شب در آسمان می­‌بینیم، از آنچه فکرش را می­‌کنیم تأثیر بیشتری بر حیوانات و گیاهان روی زمین دارند.

به گزارش بیگ بنگ، یک پژوهش جدید نشان می­‌دهد که کشش گرانشی خورشید و ماه در واقع بر فعالیت‌­های گیاهان و جانوران اثر می­‌گذارد. با وجود این، مکانیسم دقیقی که این فرآیند طی آن رخ می­‌دهد هنوز ناشناخته است. داده‌های مطالعاتی محققان نشان می‌دهد جزر و مدهای گرانشی می‌­توانند رفتار گیاهان و جانوران را در هنگام خواب، حرکت و رشد تغییر دهند – حتی اگر سایر محرک‌ها نظیر چرخه­‌های شب و روز را در محاسبات لحاظ نکنیم.

با وجود آنکه جزر و مدهای گرانشی خورشید و ماه در مقایسه با گرانش زمین بسیار ناچیزند– یک میلیونیم گرانش زمین – این پژوهش نشان می­‌دهد که این جزر و مدها باز هم نقش مهمی در ارزیابی رفتار ارگانیسم‌­ها دارند.

“کریستیانو دی ملو گالِپ”، زیست­ فیزیکدان دانشگاه کامپیناس (یونیکامپ) در برزیل به بنیاد تحقیقات سائو پائولو (FAPESP) عنوان کرد: «تمام مواد روی زمین، چه جاندار چه بی­‌جان، اثرات نیروهای گرانشی خورشید و ماه را که به شکل نیروهای جز و مدی ظاهر می‌شوند تجربه میکنند.

«نوسانات دوره‌­ای این نیروهای جزر و مدی شامل دو سیکل روزانه است که با حرکات این اجرام آسمانی به ­طور ماهیانه و سالانه تنظیم می‌شوند. همۀ ارگانیسم‌­های موجود در سیاره در چنین شرایطی تکامل می‌­یابند.»

محققان سه پژوهش قبلی را که به­طور خاص حاوی اطلاعات جزر و مد گرانشی بودند مورد بررسی قرار دادند. مطالعۀ ایزوپودها (سخت­ پوستان کوچک و بدون صدف) در سال ۱۹۶۵ نشان داد که الگوی شناکردن این موجودات، حتی اگر آن­ها را در آزمایشگاه داخل آب بیاندازید و جزر و مد مصنوعی ایجاد کنید، باز هم وابسته به جزر و مدهای گرانشی در اقیانوس (با دوره تناوب ۱۲.۴ ساعت) است.

منبع دیگر شامل پژوهشی دربارۀ مرجان می­‌شد که در سال ۱۹۸۵ انجام شد و نشان داد رشد مرجان و تولید لاروها با جزر و مدهای گرانشی­‌ای که تحت تأثیر خورشید و ماه قرار دارند سازگار است. و سرانجام پژوهشی مربوط به سال ۲۰۱۴ دربارۀ رویش بذرهای گل­ آفتابگردان که با آزمایش‌­های جدید از سوی نویسندگان این مقاله تکمیل شد، باز هم نشان داد که رویش بذرها با الگوهای گرانشی خورشید و ماه هماهنگ است. پژوهشگران در مقاله خود به مطالعات قبلی دیگری نیز اشاره کرده‌­اند.

“گالِپ” عنوان کرد: «داده‌­ها نشان می‌­دهند که در غیاب سایر محرک­‌های ریتمی (موزون) نظیر نور و دما، جزر و مدهای گرانشی محلی برای سازماندهی رفتار دوره‌­ای این ارگانیسم­ها کفایت می‌­کنند.»

origin of life on the Earth dna life nature earth shut

«این شواهد اعتبار آزمون‌­های موسوم به «جریان آزاد» را زیر سؤال می­‌برند. در این آزمون‌­ها عوامل محیطی متعدد کنترل می­‌شوند اما نوسانات گرانشی نادیده گرفته می­‌شوند. اما این نوسانات همچنان وجود دارند و ممکن است بر رفتار ارگانیسم‌­های زنده تأثیر بگذارند.»

برای مثال، در پژوهش مربوط به ایزوپودها، مشاهده شد که الگوی شنای این ارگانیسم‌ها با جزر و مدهای گرانشی محیطی که آن­ها را از آنجا خارج کرده بودند هماهنگ است و حتی چند روز پس از انتقال­شان به آزمایشگاه همچنان رفتار مشابهی از خود نشان می­‌دادند. سال­‌های زیادی است که دربارۀ تأثیر این جزر و مدهای گرانشی بر حیوانات و گیاهان مقالاتی منتشر شده­، اما فراتحلیل جدید نشان داد که این پدیده فراگیر بوده و باید در پروژه‌­های تحقیقاتی بیشتر مد نظر قرار گیرد.

می­‌دانیم که برخورددهندۀ هاردونی بزرگ(LHC) باید به­ طور جزئی و مداوم تنظیم گردد تا این نیروهای جزر و مدی گرانشی در محاسبات لحاظ شوند، و به همین طریق، این نیروهای نامحسوس نیز می‌­توانند بر چرخه‌­های خواب انسان تأثیر بگذارند – به خصوص اگر از روز و شب آگاه نباشیم. “گالِپ” عنوان کرد: «در این مقاله نشان دادیم که جزر و مد گرانشی در واقع نیروی محسوس و مؤثری است که همیشه فعالیت­‌های ریتمی (موزون) این ارگانیسم‌­ها را شکل می‌­دهد.» جزئیات بیشتر این پژوهش در نشریۀ  Experimental Botany منتشر شده است.

منبع: سایت علمی بیگ بنگ