کشف سیاره‌ای پوشیده از آهن مذاب

اخترشناسان سیاره فراخورشیدی دوردستی را کشف کرده‌اند که سطح آن احتمالا از آهن مذاب تشکیل شده است. این سیاره که GJ 367b نام دارد، در فاصله ۳۱ سال نوری از زمین قرار دارد و تقریبا به اندازه سیارۀ مریخ است.

هر سال آن کمتر از هشت ساعت طول می‌کشد و آن را به بخشی از گروه سیارات با «دوره فوق‌العاده کوتاه» (USP) تبدیل می‌کند که در کمتر از یک روز زمینی به دور ستاره خود می‌چرخند. از آنجایی که این سیاره بسیار به ستارۀ خود نزدیک است، دمای سطح آن به حدود ۱۵۰۰ درجه سانتی‌گراد می‌رسد که این بیش از ۵۰۰ برابر تشعشعات زمین است.

دکتر “لام” گفت: «ما تعدادی از این (سیارات با دوره فوق‌العاده کوتاه) را قبلا کشف کردیم، اما در حال حاضر چگونگی شکل‌گیری آن‌ها ناشناخته است. با اندازه‌گیری ویژگی‌های بنیادی دقیق این نوع سیاره‌ها می‌توانیم به تاریخ شکل‌گیری و تکامل این سیستم نگاهی اجمالی داشته باشیم.»

planet

محققان با استفاده از داده‌های تلسکوپ تس و طیف‌نگار زمینی HARPS در رصدخانه جنوبی اروپا در شیلی، توانستند شعاع و جرم این سیاره را محاسبه کنند. همچنین توانستند درباره ساختار درونی این سیاره اطلاعات بیشتری کسب نمایند.

“زیلارد سیزمادیا”، از مرکز هوافضای آلمان، گفت: «چگالی بالا نشان می‌دهد که هسته آهنی مشخصه غالب آن است. این ویژگی‌ها مشابه ویژگی‌های عطارد است، با هسته آهن و نیکل بیش از حد معمول که آن را از دیگر اجرام زمینی در منظومه شمسی متمایز می‌کند.» سیارۀ GJ 367b در اطراف یک ستارۀ کوتوله سرخ می‌چرخد که اندازه‌اش نصف خورشید است. کوتوله‌های سرخ که رایج‌ترین اجرام در کهکشان ما هستند؛ نه تنها کوچکتر از خورشید، بلکه سردتر هم هستند. این امر موجب می‌شود پیدا کردن سیاره‌های اطرافشان آسان‌تر باشد. جزئیات بیشتر این پژوهش در نشریۀ Science منتشر شده است.

منبع: سایت علمی بیگ بنگ