ناسا در روز دوشنبه اعلام کرد که موفق به بازیابی "دوربین میدان باز ۳" (WFC۳) هابل در روز یکشنبه شده و یک قدم به بازگرداندن هابل به فعالیت علمی طبیعی نزدیکتر شده است.
به گزارش ایسنا و به نقل از دیلیمیل، این دومین بخش از تجهیزات هابل است که فعالیت خود را از سر گرفته است. پیش از این دوربین پیشرفته نقشهبرداری در روز هفتم نوامبر مجددا فعال شده بود.
“دوربین میدان باز ۳” که مسئول تصویربرداری در طول موجهای نوری گوناگون است پس از آن که یک ماه در حالت ایمن قرار گرفته بود رصد خود را آغاز میکند.
آژانس فضایی ایالات متحده آمریکا در بیانیهای اعلام کرد که تصمیم گرفتهاند دوربین میدان باز ۳ را فعال کنند زیرا این دوربین مسئول بیش از یک سوم زمانی است که این تلسکوپ صرف رصد فضا میکند.
مهندسان نیز در تلاشند تا با تغییر پارامترهای این دوربین به آن امکان رسیدگی به مشکلات همگامسازی را همزمان با ادامه فعالیت طبیعی بدهند.
این تغییرات بر روی “طیف نگار کیهانی” هابل نیز انجام خواهد شد تا از آشکارساز فرابنفش آن محافظت شود. انتظار میرود این فرآیندها چندین هفته به طول بیانجامد.
به گفتهی این آژانس فضایی، اگرچه از اول نوامبر تاکنون خطای دیگری رخ نداده است اما ناسا اقدامات بیشتری انجام میدهد تا نرمافزار این تلسکوپ را در صورت بروز مشکل ایمن نگه دارد. جستجو برای یافتن علت بروز مشکل ادامه دارد.
بخشهای باقیمانده هنوز در حالت “ایمن” قرار دارند و سایر بخشها طبق انتظار به فعالیت خود ادامه میدهند.
اولین خطا در ساعت ۱:۴۶ به وقت منطقه زمانی شرقی در روز ۲۳ اکتبر(۱ آبان) ظاهر شد و پیامی مبنی بر خطا در همگامسازی ارسال کرد. خطای مشابه دیگری نیز در روز ۲۵ اکتبر (۳ آبان) رخ داد و متعاقبا تجهیزات هابل در حالت “ایمن” قرار گرفتند.
زمانی که هابل در حالت “ایمن” قرار دارد هیچ دادهای جمعآوری نمیکند و هیچ جرم آسمانی را رصد نمیکند اما همچنان روشن باقی میماند.
تلسکوپ فضایی هابل که بیش از ۳۰ سال در فضا بوده است اولین بار در ماه ژوئن در پی بروز مشکلی در یکی از رایانههای داخلی متعلق به دهه ۱۹۸۰، خاموش شد. هابل در تاریخ ۱۷ ژوئیه فعالیت خود را از سر گرفت.
این آژانس فضایی با موفقیت مانوری بسیار خطرناک برای انتقال هابل به رایانه پشتیبان انجام داد. رایانه پشتیبان تا پیش از این اتفاق روشن نشده بود.
هابل پروژهی مشترک ناسا و آژانس فضایی اروپا و کانادا است و بیش از سه دهه به رصد فضا پرداخته است. این تلسکوپ بیش از ۱.۵ میلیون رصد انجام داده و بیش از ۱۸ هزار مقاله علمی براساس دادههای آن منتشر شده است. هابل با سرعت ۲۷ هزار و ۳۰۰ کیلومتر بر ساعت مدار زمین را دور میزند و در فاصلهی ۵۴۷ کیلومتری زمین قرار دارد. این تلسکوپ در ماه آوریل سال ۱۹۹۰ از پایگاه فضایی کندی در فلوریدا به فضا ارسال شد.
اکنون ناسا قصد دارد این تلسکوپ را با تلسکوپ فضایی جیمزوب جایگزین کند. جیمزوب در ماه دسامبر(اول دی) به فضا پرتاب میشود.
منبع: خبرگزاری دانشجویان ایران