فقط ۵۰ سال نوری با ستارۀ ۵۱ پگاسی فاصله داریم. موقعیت این ستاره در این عکس فوری که در ماه آگوست در یک شب مه آلود گرفته شده دیده میشود. ستارگان درخشانتر در بالای گنبد “رصدخانه اوت- پرووانس” در فرانسه به چشم میخورند.
بیست و شش سال پیش، در اکتبر سال ۱۹۹۵، اخترشناسان “میشل مایور” و “دیدیه کوئلوز” از یک کشف ژرف و مهم در این رصدخانه خبر دادند. آنها با استفاده از یک طیفنگار دقیق، یک سیاره را کشف کردند که به دور ستارۀ ۵۱ پگاسی گردش میکرد؛ این اولین سیاره فراخورشیدیِ شناخته شده بود که به دور یک ستارۀ خورشید مانند میچرخید. مایور و کوئلوز از این طیف نگار برای اندازهگیری تغییرات در سرعت شعاعی این ستاره استفاده کردند (یک نوع تلوتلو خوردن معمولی که توسط کشش گرانشی سیاره در حال چرخش ایجاد میشود).
این سیاره که ۵۱ پگاسی بی، نامیده شد دارای جرمی حداقل نصف جرم مشتری است و دورۀ مداری آن ۴.۲ روز میباشد. این امر موجب میشود که این سیاره در مقایسه با فاصلۀ عطارد تا خورشید، بسیار نزدیکتر به ستارۀ مادری خود باشد. کشف آنها فوراً تأیید شد و این اخترشناسان در نهایت در سال ۲۰۱۹ جایزه نوبل فیزیک را دریافت کردند. اکنون ۵۱ پگاسی بی به عنوان نمونه اولیه ردۀ سیارات فراخورشیدی به نام “مشتری داغ” شناخته میشود و در سال ۲۰۱۵ به طور رسمی دیمیدیوم(Dimidium) نامگذاری شد که یک واژۀ لاتین به معنای «نصف» میباشد. تاکنون بیش از ۴۰۰۰ سیاره فراخورشیدی دیگر کشف شده است.
منبع: سایت علمی بیگ بنگ