آژانس فضایی اروپا اخیرا آزمایشهای خود بر روی ۲۰ داوطلب زن برای درک تاثیر سفرهای فضایی بر بدن را آغاز کرده است.
، این اولین آزمایش “غوطهوری خشک” زنان در اروپا و دومین آزمایش از این نوع در جهان است. سرویس خبری بی تی ای آژانس فضایی اروپا اعلام کرد ۲۰ داوطلب زن این هفته در کلینیک فضایی “مِدِس”(Medes)فرانسه مورد آزمایش قرار گرفتند و قرار است پنج روز را در بسترهای/تختخوابهای آبی(water beds) سپری کنند.
طی این مطالعه داوطلبان همانند فضانوردان مستقر در ایستگاه فضایی بینالمللی در وانی که تجربه شناور و معلق بودن فضانوردان در فضا را برای افراد ایجاد خواهد کرد، قرار خواهند گرفت. آنها به داوطلبان زن نیاز دارند چرا که آژانس فضایی اروپا تقریباً هیچ اطلاعاتی در مورد تأثیر شناور بودن بر بدن زنان ندارد و این در حالی است که پیشتر چنین آزمایشاتی بر روی مردان انجام شده و پژوهشگران دادههایی از تاثیر شناور بودن بر بدن مردان در دسترس دارند. در این آزمایش زنان حس بی وزنی مشابه حسی که فضانوردان در فضا تجربه میکنند را تجربه خواهند کرد.
این نخستین آزمایش “غوطهوری خشک”(dry immersion) در اروپا و دومین آزمایش از این دست در جهان است که تماما بر روی زنان انجام میشود. آژانس فضایی اروپا مطالعه Vivaldi را برای به دست آوردن اطلاعاتی در مورد تاثیر کاهش وزن بر جنسیت انجام میدهد.
در این آزمایش، داوطلبان حرکات محدودی را در محیط یکنواخت انجام خواهند داد و تغییراتی را در مایعات بدن و حرکات خود تجربه خواهند کرد. از نتایج این مطالعه برای بررسی تاثیر سفرهای فضایی و اختلالات حرکتی بر بیماران روی زمین استفاده خواهد شد.
به دلیل شرایط بیوزنی، بدن فضانوردان تراکم استخوانها و ماهیچهها را از دست میدهند، تغییراتی در حس بینایی آنها رخ داده و مایعات به مغز جریان مییابند. کشف راههای محافظت از سلامت فضانوردان در مدار یکی از مهمترین زمینههای تحقیقاتی در سفرهای فضایی است.
به گفته آژانس فضایی اروپا انجام آزمایش غوطهوری خشک به آنها در بررسی و درک اثرات مضر پروازهای فضایی بر بدن انسان و طراحی یک روش نوین برای جلوگیری از اتفاقات مذکور و کاهش فعالیت حرکتی کمک خواهد کرد. در آزمایش دیگر که “بستر آب”(water bed) است، سر داوطلبان به دلیل آزمایش بستر آب در شش درجه زیر افق نگه داشته شده و بخشی از شانههای آنها نیز باید همیشه روی تخت بماند حتی زمانی که آنها قصد رفتن به دستشویی را دارند.
منبع: خبرگزاری دانشجویان ایران