سازمان فضایی چین در آغاز سال نو در این کشور، ویدئویی بیسابقه منتشر کرد که پرواز فضاپیمای تیانون ۱ را برفراز سیاره سرخ نشان میدهد.
سازمان فضایی چین در آغاز سال نو در این کشور، ویدئویی بیسابقه منتشر کرد که پرواز فضاپیمای تیانون ۱ را برفراز سیاره سرخ نشان میدهد.
چین دیروز سهشنبه آغاز سال جدید خود را جشن گرفت (سال نو سال ببر خواهد بود). در آستانهی تعطیلات، برنامهی فضایی این کشور پیغامی ویژه از سیاره سرخ ارسال کرد. فضاپیمای چینی تیانون ۱ که تقریباً از یک سال پیش در حال چرخش به دور مریخ است، ویدئویی سلفی ثبت کرده که گذر فضاپیما را از مقابل این سیاره نشان میدهد. ویدئو جدید را دوربین نصبشده در انتهای بازوی باریکی گرفته است که ۱/۶ متر از مدارگرد فاصله دارد و گردانندگان مأموریت از آن برای نظارت بر سلامت فضاپیما استفاده میکنند.
عناصر برجستهای که در ویدئو دیده میشوند، شامل پنل خورشیدی متحرک و موتور اصلی و مخازن سوخت تیانون ۱ هستند. تقریباً در نیمهی ویدئو، همانطورکه تیانون ۱ به دور سیاره سرخ میچرخد، قطب شمال پوشیده از یخ مریخ در پسزمینه ظاهر میشود.
ویدئو چشمگیر تیانون ۱ نگاه اجمالی کمیابی از چرخش فضاپیما به دور جهانی دیگر را ارائه میدهد. انتشار این ویدئو در سال جدید چینی نشان میدهد که رهبری این کشور با استفاده از یک مأموریت فضایی غیرنظامی تلاش میکند حس غرور ملی را القا و چین را در صحنهی جهانی بهعنوان قدرتی برابر با ایالات متحدهی آمریکا تثبیت کند.
بخشی از این تلاش چینیها پروپاگاندا محسوب میشود؛ اما نمیتوان انکار کرد که برنامهی فضایی این کشور در حال پیشرفت است. دولت چین روز جمعه مقالهی سفیدی منتشر کرد که راهبرد فضایی غیرنظامی چین را در پنج سال آینده تشریح میکند و عزم این کشور را برای تداوم سیر صعودی برنامه فضایی نشان میدهد. در این مقاله، آمده است:
در پنج سال آینده، چین ضمن دنبالکردن فلسفهی توسعهی جدید و ایجاد مدل توسعهی جدید و دستیابی به ملزومات توسعهی باکیفیت، علوم و فناوری و کاربردهای فضایی را ادغام خواهد کرد. این آغازگر سفری تازه بهسمت قدرتی فضایی خواهد بود. صنعت فضایی به رشد چین بهعنوان یک کل و اجماع جهانی و تلاشهای مشترک در زمینهی اکتشافات و استفاده از فضای بیرونی و پیشرفت بشر کمک خواهد کرد.
در نیمدههی آینده، برنامهی فضایی چین قصد دارد ایستگاه فضایی تیانگونگ را تکمیل و تلسکوپی فضایی پرتاب کند. همچنین، این کشور درصدد برنامهریزی برای مطالعهی بیشتر «برنامهی فرود انسان روی ماه» و پژوهش دربارهی فناوریهای مهم با هدف هموارکردن مسیر برای اکتشاف و توسعهی فضای بین زمین و ماه است. درنهایت، چین میخواهد در همکاری با روسیه و دیگر همکاران بینالمللی، «پایگاهی پژوهشی» روی ماه بسازد. این برنامه چین را در رقابت مستقیم با ناسا قرار میدهد. سازمان فضایی آمریکا نیز با «توافقات آرتمیس» بهدنبال اتحاد با کشورها و انجام مجموعهای از فرودهای قمری در اواخر دههی ۲۰۲۰ و اوایل دههی ۲۰۳۰ است.
چین قصد دارد برپایهی تلاشهای اولیهی خود، ماه و مریخ را با فضاپیماهای رباتیک نیز کاوش کند. این کشور با کاوشگر قمری چانگای ۶ میخواهد نمونههای قمری را از مناطق قطبی ماه جمعآوری و به زمین ارسال کند. هدف چین با کاوشگر قمری چانگای ۷ نیز کاوش دهانههای همیشه سایهدار ماه است؛ مکانهایی که انتظار میرود حاوی یخآب باشند. چینیها در آرزوی بازگرداندن سنگهای مریخ به زمین و آغاز کاوش منظومهی مشتری نیز هستند.
برنامهی پنجسالهی چین چشماندازی بهشدت بلندپروازانه را برای اکتشافات فضایی بهتصویر میکشد. درصورت تحقق، چین تا پایان دههی جاری با ناسا و شرکتهای فضایی آمریکا رقابت خواهد کرد. متأسفانه مقالهی سفید دربارهی بودجه و هزینهها اطلاعاتی ارائه نمیدهد. حاکمیت بستهی چین همواره دربارهی مخارج برنامهی فضایی این کشور غیرشفاف بوده است. دستیابی به برخی از اهداف نیازمند آن است که چین بودجهی بسیار بیشتری درمقایسهبا سرمایهگذاری کنونی خود در فضا تدارک ببیند؛ ازاینرو، برنامههای فضایی چین احتمالاً به تداوم سلامت نسبی اقتصاد این کشور وابسته خواهند بود.
منبع: زومیت