در این مقاله، مهمترین رویدادهای نجومی فروردین ۱۴۰۱ و چگونگی رصد آنها را مرور میکنیم.
در این مقاله، مهمترین رویدادهای نجومی فروردین ۱۴۰۱ و چگونگی رصد آنها را مرور میکنیم.
شاید تماشای آسمان شب از میان آلودگی نوری شهرها را غیرممکن بدانید؛ ولی باید یادآوری کنیم که هنوز پدیدههایی وجود دارند که میتوانید از آنها لذت ببرید و برای دقایقی از تنشهای روزمره فاصله بگیرید.
برای تماشای بسیاری از این رویدادها، به ابزار گرانقیمتی نیاز ندارید و کافی است دستکم ۱۵ دقیقه پیش از شروع رصد به پشتبام یا هر فضای باز دیگری بروید تا چشمهایتان به شرایط تاریکی عادت کند. حتی اگر با صورتهای فلکی و جهتیابی در آسمان شب آشنایی ندارید، جای نگرانی نیست؛ چراکه اپلیکیشنهای نقشهی آسمان برای گوشیهای هوشمند با استفاده از حسگرهای موجود در این گجتها، پس از تایپ نام هدف مدنظر، شما را بهسمت آن هدایت میکنند. بسیاری از این اپلیکیشنها به قابلیت دید شب مجهز هستند تا با تبدیل تمام نورهای موجود در صفحهنمایش به رنگ قرمز، به حفظ سازگاری چشمهای شما با تاریکی کمک کنند.
آسمان شب در فروردین ۱۴۰۱
در آغاز سال جدید، اعضای خانواده خورشیدی به دید و بازدید یکدیگر میروند و این رویدادها چندین ماه ادامه خواهند داشت. تعطیلات نوروز فرصت خوبی است که به تماشای رویدادهای صبحگاهی برویم که معمولاً به دلیل مشغلهی کاری و برنامهی فشردهی روزمره از آنها صرفنظر میکنیم. در ادامه، فهرست کوتاه ولی جذاب رویدادهای رصدی این ماه را با هم مرور میکنیم.
در سپیدهدم ۸ فروردین، ماه، همنشین سیارههای زهره، مریخ و زحل خواهد بود. در این روز زهره پر نورترین سیاره در افق شرقی خواهد بود و سیاره زحل کمی پایینتر از آن قرار خواهد داشت. در سمت راست این دو، سیاره مریخ با فاصلهای کمی بیشتر دیده میشود و در نهایت هلال کهنه ماه سمت راست پایین سیارات به نظاره نشسته است. برای تماشای این گردهمایی از یک ساعت و نیم پیش از طلوع آفتاب فرصت دارید. تماشای این مقارنهی چهارگانه را شدیدا توصیه میکنیم.
یک روز پس از گردهمایی ماه و سیارات، دو سیاره زهره و زحل که از روز گذشته هم در نزدیکی یکدیگر قرار داشتند، به نزدیکترین فاصله از هم میرسند. شرایط برای رصد این مقارنه مشابه پدیده روز پیش است و فاصله زهره و زحل نیز تفاوت چندانی نکرده است. بنابراین توصیه میکنیم با رصد گردهمایی ۸ فروردین، با یک تیر دو نشان بزنید.
ماه نو در فرودین ۱۴۰۱ مصادف با آغاز ماه رمضان خواهد بود که رؤیتپذیری آن برای مسلمانان بااهمیت است.
ماه نو در ساعت ۱۰:۵۴ جمعه ۱۲ فروردین اتفاق میافتد ولی فقط در بخشهایی از قاره آمریکا و غرب آفریقا به کمک ابزارهای اپتیکی قابل رؤیت است.
جمعه ۱۳ فروردین، هلال ماه نو در سراسر ایران با چشم غیرمسلح دیده میشود.
در صبحگاه ۱۶ فروردین، خدای جنگ، سیاره مریخ و ارباب حلقهها یعنی سیاره زحل به ملاقات یکدیگر میروند. در این ملاقات نزدیک، دو سیاره فقط ۰٫۳ درجه با هم فاصله دارند و حتی در بزرگنماییهای بالای تلسکوپی هم در یک میدان دید دیده میشوند. رصد این رویداد جذاب چه با چشمان غیرمسلح و چه با ابزار رصدی چشمنواز خواهد بود، بنابراین تماشای این رویداد را نیز توصیه میکنیم.
مقارنه مریخ و زحل آنگونه که در میدان دید ۰٫۵ درجهای تلسکوپ با بزرگنمایی ۱۶۰ برابر دیده میشود
برای دیدن این مقارنه میتوانید از یک ساعت و ۳۰ دقیقه پیش از طلوع آفتاب، به افق شرقی نگاه کنید.
اگر به مقالههای راهنمای رصد آسمان شب علاقه دارید، دیدگاه خود را برای بهترشدن آن با زومیت بهاشتراک بگذارید.
منبع: زومیت