کشف راز شفق قطبی در سیاره مشتری

دانشمندان از یک راز چهل ساله درباره اینکه سیاره مشتری چگونه به طور منظم و مداوم، شفق‌های نوری پرتو ایکس تولید می‌کند پرده برداشتند.

به گزارش بیگ بنگ به نقل از ایندیپندنت، پرتو‌های ایکس بخشی از نور‌های مرئی و غیرمرئی آشکارشده در این سیاره عظیم‌اند که در اثر برهمکنش ذرات یون باردار با اتمسفر این سیاره ایجاد می‌شوند. پدیده‌ای مشابه در زمین هم رخ می‌دهد که در جریان آن، «شفق شمالی» ایجاد می‌شود – نور‌هایی مشهور به نام نور‌های شمالی- که طی ماه‌های سردتر سال، در شمالی‌ترین کشور‌های جهان دیده می‌شوند. اما شفق‌های ایجاد شده در مشتری از این لحاظ که صد‌ها گیگاوات انرژی آزاد می‌کنند، به‌مراتب از انرژی آزاد شده از قطب‌های شمال و جنوب مشتری به قدری زیاد است که میزان آن به طور خلاصه، برای تامین برق همه انسان‌ها کافیست.

یک گروه تحقیقاتی با همکاری کالج دانشگاهی لندن و آکادمی علوم چین در پکن بالاخره بعد از چهل سال کشف کرد که این شفق‌ها چگونه ایجاد می‌شوند. دانشمندان دریافتند که ارتعاشات مداوم در خطوط میدان مغناطیسی مشتری (به بیان دیگر خطوط میدان مغناطیسی که این سیاره را با حلقه‌های عمودی از قطب شمال به جنوب احاطه کرده‌اند)، عامل ایجاد پرتو‌های ایکس‌اند.

این ارتعاشات، امواجی از پلاسما -‌گاز‌های یونیزه شده- ایجاد می‌کنند، که ذرات سنگین یونی را به خطوط میدان مغناطیسی می‌فرستد که به اتمسفر این سیاره برخورد می‌کنند و مقادیر عظیم انرژی را به شکل پرتو ایکس آزاد می‌کنند. طی مشاهدات دانشمندان، فوران‌های پرتو ایکس هر ۲۷ دقیقه یکبار ایجاد شده‌اند.

منبع: سایت علمی بیگ بنگ