گروهی از دانشمندان سیاهچالهای را کشف کردند که احتمالاً نزدیکترین و کوچکترین سیاهچاله به کره زمین است. این سیاهچاله فقط ۱۵۰۰ سال نوری با ما فاصله دارد.
بر اساس بیانیه مطبوعاتی دانشگاه اوهایو، این سیاهچاله به دلیل قرار گرفتن در صورت فلکی تک شاخ و نبود سیاهچالهای مشابه آن «تک شاخ» نامگذاری شده است. آنچه آن را بسیار منحصر به فرد کرده، کوچک بودن آن است. سیاهچاله تک شاخ از اکثر سیاهچالههای موجود در کیهان کوچکتر است و در گروه سیاهچالههای ستارهوار قرار میگیرد که جرم آنها معمولاً ۵ تا ۳۰ برابر جرم خورشید است. این سیاهچاله با تنها سه برابر جرم خورشید، در ردهای وجود دارد که تا همین اواخر، اخترشناسان حتی از نظر فیزیکی احتمال آن را پیشبینی نکرده بودند.
محققان بهطور مستقیم از این سیاهچاله تصویربرداری نکردند، زیرا به نظر میرسد، یک ستاره غول سرخ در کنارش قرار دارد. در واقع دانشمندان از روی تغییراتی که بر روی همدم ستارهای رخ داده بود به وجود این سیاهچاله پی بردند. آنها فهمیدند که چیزی در حال کشیدن این ستارۀ غول سرخ و تغییر شکلش است. پژوهش اخترشناسان نشان داد، این دو(سیاهچاله و ستاره) توسط گرانش به یکدیگر متصل هستند و سیاهچاله چنان کشش محکمی از خود اعمال میکند که در حال تغییر شکل فیزیکی ستاره در هنگام چرخش است.
اخترشناس “تاد تامپسون”، گفت: «سادهترین توضیح برای این پدیده وجود یک سیاهچاله است و سادهترین توضیح محتملترین است.» جدا از عجیب و غریب بودن این موارد از لحاظ علمی، یافتن سیاهچالههای کوچکی مانند “تک شاخ” به کشف اسرار چگونگی تکامل و مرگ ستارهها کمک میکند.
همچنین جرم کم سیاهچاله تک شاخ آن را در «شکاف جرمی» مرموز بین پرجرمترین ستارگان نوترونی (تقریبا ۲.۲ برابر جرم خورشید) و کوچکترین سیاهچالهها (تقریبا پنج برابر جرم خورشید) قرار میدهد. به گفته اخترشناسان، به نظر میرسد حداکثر نظری جرم یک ستاره نوترونی در حدود سه جرم خورشیدی باشد، بنابراین تک شاخ واقعا یکی از کوچکترین سیاهچالههای ممکن است. کشف این سیستمها به دانشمندان کمک میکند تا مکانیسمهای ایجاد سیاهچالهها/ ستارههای نوترونی را درک کنند.
هنگامی که یک ستاره غولپیکر آخرین سوخت خود را مصرف میکند، ستاره ممکن است دچار فروپاشی و انفجار ابرنواختری شده و به درون خود سقوط کند، در این زمان یک سیاهچالۀ ستارهوار متولد میشود. جزئیات بیشتر این پژوهش در journal Monthly Notices of the Royal Astronomical Society منتشر شده است.
منبع: سایت علمی بیگ بنگ